Rijbewijs tractor (T)
Kon je als 16-jarige voorheen nog een trekker-certificaat halen, sinds 1 juli 2015 mag dat niet meer. De chauffeur moet dan in het bezit zijn van een tractorrijbewijs T, ook wel T-rijbewijs genoemd. Het examen voor dit rijbewijs kun je afleggen bij het CBR.

Voor wie is het T-rijbewijs verplicht
Voor iedereen van 16 jaar of ouder die een land- of bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg wil besturen, ongeacht de te rijden maximumsnelheid. Hiermee zijn de eisen van rijvaardigheid voor alle bestuurders van landbouwvoertuigen gelijkgesteld, ongeacht de leeftijd.

Hoe haal je het T-rijbewijs (vanaf 16 jaar)?
Ben je 15,5 jaar, dan kun je al het theorie-examen afleggen bij het CBR. De positieve theorie-uitslag is 1,5 jaar geldig. Vanaf 16 jaar mag je praktijkexamen bij het CBR doen.

Vrijstellingen
1) 17+ met B-rijbewijs
Personen die voor 01-07-2015 in het bezit zijn van een B-rijbewijs, krijgen bij omwisseling van dit rijbewijs binnen 10 jaar na ingangsdatum automatisch het T-rijbewijs bijgeschreven.

2) 18+ met rijbewijs C
Bestuurders die in het bezit zijn van een C-rijbewijs hoeven niets te ondernemen. Deze mogen ook zonder dat het T is aangetekend op het rijbewijs een tractor besturen. Na vernieuwen van het rijbewijs wordt T automatisch bijgeschreven. Personen die na ingangsdatum het C rijbewijs behalen krijgen automatisch ook T bijgeschreven.

Voor de praktijklessen adviseren wij eerst een intake (proefles). In deze les bespreek je na het rijden samen met de instructeur hoeveel lessen er nodig zijn om in één keer te kunnen slagen. Je kunt kiezen uit losse rijlessen, een pakket én dit alles geheel in je eigen tempo.

Voor informatie en de tarieven kun je altijd contact met ons opnemen.