BE: Auto + aanhangwagen

Voor het behalen van je auto + aanhangwagen praktijkexamen, moet je praktijklessen volgen. Hiervoor hebben wij een BE-combinatie laten aanpassen voor deze instructie. Voor de planning van je praktijklessen kun je kiezen voor losse lessen of voor een totaalpakket. Deze pakketten zijn maatwerk en helemaal gericht op de manier waarop jij het beste leert. Aansluitend op je rijopleiding volgt het praktijkexamen. Bij een positieve uitslag van het praktijkexamen kun je meteen jouw rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Na 5 werkdagen ligt deze voor jou gereed.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Tevens staan onze medewerkers altijd voor je klaar om onder het genot van een bakje koffie jouw vragen uitgebreid te beantwoorden.

Welk rijbewijs om met een aanhanger, oplegger of caravan te rijden?


U heeft rijbewijs B, BE of B+ (code 96) nodig om met een aanhanger te mogen rijden achter uw auto. Welk rijbewijs u moet hebben, hangt af van de maximale toegestane massa en het voertuig dat de aanhanger trekt.

Rijbewijs afhankelijk van toegestane maximale massa
Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt af van de toegestane maximale massa. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (lege gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen). Het gaat dus niet om het daadwerkelijke gewicht.

Aanhanger trekken met rijbewijs B
Met rijbewijs B mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Aanhanger trekken met rijbewijs B+ (code 96)
Met rijbewijs B+ (code 96) mag u met een auto:

  • iedere aanhanger trekken als het gewicht van de auto en aanhanger samen niet meer is dan 4.250 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Aanhanger trekken met rijbewijs BE
Met rijbewijs BE mag u met een auto:

  • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
  • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen).

Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heeft u het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor u andere regels. U mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat uw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto. Of op de website van de RDW bij de voertuiggegevens.

Voorbeelden van combinaties rijbewijs en aanhanger
Enkele voorbeelden van combinaties met het benodigde rijbewijs. In alle gevallen gaat het gewicht om het lege gewicht + laadvermogen.

Voorbeelden van combinaties

Auto Aanhanger Benodigd rijbewijs
3.000 kg 650 kg Rijbewijs B
2.400 kg 850 kg Rijbewijs B
2.400 kg 1.400 kg Rijbewijs B+ (code 96)
2.400 kg 2.000 kg Rijbewijs BE
3.000 kg 4.000 kg Rijbewijs BE (gehaald voor 19/01/2013). Anders C1E of CE

Gewicht auto achterhalen
Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW, dan ziet u:

  • welk gewicht uw auto mag trekken (daadwerkelijk gewicht);
  • wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Fietsendrager is geen aanhangwagen
Een fietsendrager is geen aanhangwagen. Vervoert u een andere lading dan fietsen op een fietsendrager? Dan gelden de algemene regels voor het vervoer van goederen aan de achterzijde van een voertuig.

Voor verdere vragen kunt u terecht bij een van onze medewerkers.

Voertuigcontrole


Voertuigcontrole aanhanger achter de auto