Vaarbewijs

Voor wie is het vaarbewijs verplicht?

Vaarbewijs 1 (KVB1) is een reactievaarbewijs, deze hebt je nodig zodra je motorboot harder kan varen dan 20 kilometer per uur. Dat is niet alleen bij speedboten aan de orde. Ook een redelijke sloep overschrijdt de 20 kilometer per uur met gemak, waardoor dit vaarbewijs echt noodzakelijk is.
Is je boot kleiner dan 15 meter en kan de boot niet sneller dan 20 km/u? Dan mag je zonder vaarbewijs 1 het water op.

Je volgt eerst een theoriecursus. Deze bestaat uit twee dagdelen. Daarna leg je het theorie-examen af bij het CBR. Ben je geslaagd? Dan is het theorie-examen 1,5 jaar geldig.

Hoe haal je het vaarbewijs?

De minimale leeftijd om een boot te besturen waarvoor een vaarbewijs nodig is, ligt op 18 jaar. Je kunt wel al eerder examen doen, alleen mag je dan nog niet als schipper plaatsnemen achter het roer. Je examen moet je behalen bij het CBR.

Hoe ziet de cursus eruit?

Om vaarbewijs 1 te bemachtigen moet je onder meer over kennis beschikken van het weer, de betonning, de werking van het roer en de schroef en uiteraard de reglementen. Deze kennis kun je in één cursusdag opdoen. Onze deskundige docent brengt je vanuit de lesstof en eigen ervaring volledig op de hoogte van alle informatie die je nodig hebt.
Daarnaast krijg je bruikbare en handige tips en trucs, die je in staat stellen de opgedane kennis ook in de praktijk toe te passen.

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Tevens staan onze medewerkers altijd voor je klaar om onder het genot van een bakje koffie jouw vragen uitgebreid te beantwoorden.