T: Tractor

Mocht je voorheen als 16-jarige nog een trekkercertificaat halen, sinds 1 juli 2015 mag dat niet meer. De chauffeur moet dan in het bezit zijn van een tractorrijbewijs (T), ook wel rijbewijs T genoemd. Het examen voor dit rijbewijs kun je afleggen bij het CBR.

VOOR WIE IS EEN TRACTORRIJBEWIJS (T) VERPLICHT?

Iedereen van 16 jaar of ouder, die een land- of bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg wil besturen, ongeacht de te rijden maximumsnelheid. Hiermee zijn de eisen van rijvaardigheid voor alle bestuurders van landbouwvoertuigen gelijkgesteld, ongeacht de leeftijd.

HOE HAAL JE HET TRACTORRIJBEWIJS (T)?

Ben je 15,5 jaar, dan kun je al het theorie-examen afleggen bij het CBR. De positieve theorie-uitslag is 1,5 jaar geldig. Vanaf 16 jaar mag je praktijkexamen bij het CBR doen.

SUBSIDIEREGELING & BTW

Sociale partners (Cumela Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) stellen een vergoeding van € 850,- beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

Ook is er voor het behalen van het T-rijbewijs de optie van BTW Vrij.

Plan een examen in!

VRIJSTELLINGEN

17+ met B-rijbewijs
Personen die voor 1 juli 2015 in het bezit zijn van een rijbewijs B, krijgen bij omwisseling van dit rijbewijs binnen 10 jaar na ingangsdatum automatisch het rijbewijs T bijgeschreven.

18+ met rijbewijs C
Personen die in het bezit zijn van een rijbewijs C hoeven niets te ondernemen. Deze mogen ook zonder dat het rijbewijs T is aangetekend op het rijbewijs een tractor besturen. Na het vernieuwen wordt rijbewijs T automatisch bijgeschreven. Personen die na ingangsdatum het rijbewijs C behalen krijgen ook automatisch rijbewijs T bijgeschreven.

Voor de praktijklessen adviseren wij eerst een intake (proefles). In deze les bespreek je na het rijden samen met de instructeur hoeveel lessen er nodig zijn om in één keer te kunnen slagen. Je kunt kiezen uit losse rijlessen of een totaalpakket én dit alles geheel in je eigen tempo.

Contactformulier

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Tevens staan onze medewerkers altijd voor je klaar om onder het genot van een bakje koffie jouw vragen uitgebreid te beantwoorden.