Digitale tachograaf

Dagopleiding   Dagopleiding

Als chauffeur krijg je dagelijks te maken met rij- en rusttijden, gemaakte pauzes, laden en lossen van goederen, file, enz. Om de chauffeur te beschermen qua werktijden heeft het ministerie jaren geleden besloten deze tijden vast te leggen in de vorm van de tachograaf. Deze tachograaf is door de jaren heen doorontwikkeld en van een analoog naar een digitale uitvoering overgegaan. Iedere chauffeur beschikt over zijn eigen digitale bestuurderskaart. Om hoge boetes tegen te gaan door o.a. verkeerd gebruik van het apparaat is er een training van 7 uur ontwikkeld.

Inhoud

Tijdens de cursus digitale tachograaf leren chauffeurs de werking van het apparaat, inclusief hoe ze het moeten bedienen en hoe ze de gegevens correct moeten interpreteren. Dit omvat het begrijpen van verschillende rijmodi, zoals rijden, rusten en andere werkgerelateerde activiteiten, en hoe ze correct moeten worden geregistreerd volgens de wetgeving.

Daarnaast behandelt de digitale tachograaf training de relevante wet- en regelgeving met betrekking tot rij- en rusttijden, inclusief de EU-verordeningen en nationale wetgeving die van toepassing zijn. Chauffeurs leren hoe ze zich moeten houden aan de wettelijke vereisten en hoe ze de digitale tachograaf kunnen gebruiken om aan te tonen dat ze aan de regels voldoen.

Hoe ziet de cursus eruit?

Ook kan deze meetellen voor 7 uur theorie voor de Code 95.

  • Duur: 4 uur thuisstudie (e-learning), 3 uur klassikaal.
  • De cursus is inclusief lesmateriaal, eindtoets en lunch.

Voor wie is deze code?

Code 95 is van belang voor beroepschauffeurs binnen de Europese Unie met een rijbewijs voor vrachtwagens of autobussen. Het is een verplichte nascholingscursus die geldt voor chauffeurs in het beroepsmatig personen- en goederenvervoer. Chauffeurs moeten de Code 95 behalen en behouden om hun professionele rijbevoegdheid te waarborgen. De cursus omvat onder andere schadepreventief rijden, defensief rijden, voertuigbeheersing, ladingzekering en milieubewust rijden. Het doel is het verbeteren van verkeersveiligheid, vaardigheden en milieubewust rijgedrag.

Bekijk de agenda

Digitale tachograaf bij je code 95

Een ander belangrijk aspect van de cursus is het begrijpen van de gevolgen van het manipuleren of vervalsen van gegevens op de digitale tachograaf. Het bewustzijn van de ernstige consequenties van dergelijke praktijken wordt benadrukt, aangezien dit niet alleen de veiligheid in het gedrang kan brengen, maar ook kan leiden tot juridische en arbeidsrechtelijke problemen voor zowel de chauffeur als de werkgever.

Daarom kies je voor TLON!

  • Je betaalt bij ons geen BTW
  • Je kunt bij ons ook terecht voor een opleiding op maat
  • Praktijklessen vanaf 16 jaar
  • Bij ons is het altijd gezellig
  • Korte wachttijd

Contact over de Digitale tachograaf cursus

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Tevens staan onze medewerkers altijd voor je klaar om onder het genot van een bakje koffie jouw vragen uitgebreid te beantwoorden.