Tractorrijbewijs (T)

Wil je zelfstandig een trekker besturen op de openbare weg? Dan heb je een tractorrijbewijs (T) nodig. Dit rijbewijs is sinds 1 juli 2015 verplicht voor iedereen die een trekker wil besturen op de openbare weg. Met een tractorrijbewijs mag je trekkers, trekkers met aanhanger en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) besturen. Het rijbewijs is niet nodig wanneer je rijdt op eigen wegen, akkers en eigen terrein.

VOOR WIE IS EEN TRACTORRIJBEWIJS (T) VERPLICHT?

Het tractorrijbewijs is verplicht voor iedereen van 16 jaar of ouder die een een land- of bosbouwtrekker (LBT) of motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) op de openbare weg wil besturen. Dit geldt voor alle voertuigen, ongeacht de maximumsnelheid. Zo zijn de rijvaardigheidseisen voor alle landbouwvoertuigenbestuurders gelijk, ongeacht hun leeftijd.

Voorheen was een certificaat van vakbekwaamheid voldoende om een trekker op de openbare weg te besturen. Dit certificaat is echter niet meer geldig.

HOE HAAL JE HET TRACTORRIJBEWIJS (T)?

Het behalen van een trekkerrijbewijs bestaat uit twee onderdelen: theorie en praktijk.

Theorielessen en -examen

Ben je 15,5 jaar, dan kun je al het theorie-examen afleggen bij het CBR. Het theorie-examen bestaat uit 40 vragen over de verkeersregels, de techniek van trekkers en de veilige omgang met trekkers. Wil je oefenen voor het theorie-examen? Dat kan via ons theoriemateriaal. Ook kun je een theoriecursus bij ons volgen, zodat je goed voorbereid bent voor het examen. Ben je geslaagd? Dan is je positieve theorie-uitslag 1,5 jaar geldig.

Praktijklessen en -examen

Vanaf 16 jaar mag je starten met rijlessen voor het praktijkexamen. Hoeveel rijlessen je nodigt hebt, verschilt per persoon. Wij kunnen helpen inschatten hoeveel lessen je nodig hebt. Daarna is het tijd voor je praktijkexamen bij het CBR. Dit examen duurt in totaal 85 minuten, waaronder een korte oogtest, wat vragen over het voertuig en een rit op een landbouwtrekker.

IN 4 STAPPEN JE TRACTORRIJBEWIJS!

SUBSIDIEREGELING & BTW

Sociale partners (Cumela Nederland, FNV Agrarisch en Groen, CNV vakmensen en Vakvereniging Het Zwarte Corps) stellen een vergoeding van € 850,- beschikbaar als tegemoetkoming in de kosten voor het behalen van het T-rijbewijs.

Ook is er voor het behalen van het T-rijbewijs de optie van BTW Vrij.

Plan een examen in!

VRIJSTELLINGEN VOOR HET T-RIJBEWIJS

17+ met B-rijbewijs
Personen die voor 1 juli 2015 in het bezit zijn van een rijbewijs B, krijgen bij omwisseling van dit rijbewijs binnen 10 jaar na ingangsdatum automatisch het rijbewijs T bijgeschreven.

18+ met rijbewijs C
Personen die in het bezit zijn van een rijbewijs C hoeven niets te ondernemen. Deze mogen ook zonder dat het rijbewijs T is aangetekend op het rijbewijs een tractor besturen. Na het vernieuwen wordt rijbewijs T automatisch bijgeschreven. Personen die na ingangsdatum het rijbewijs C behalen krijgen ook automatisch rijbewijs T bijgeschreven.

Voor de praktijklessen adviseren wij eerst een intake (proefles). In deze les bespreek je na het rijden samen met de instructeur hoeveel lessen er nodig zijn om in één keer te kunnen slagen. Je kunt kiezen uit losse rijlessen of een totaalpakket én dit alles geheel in je eigen tempo.

Daarom kies je voor TLON!

  • Je betaalt bij ons geen BTW
  • Je kunt bij ons ook terecht voor een opleiding op maat
  • Praktijklessen vanaf 16 jaar
  • Bij ons is het altijd gezellig
  • Korte wachttijd

Contact over het T-rijbewijs

Wil je meer informatie over een tractorrijbewijs? Of wil je je aanmelden voor theorie- of praktijklessen? Neem dan gerust contact met ons op. Tevens staan onze medewerkers altijd voor je klaar om onder het genot van een bakje koffie jouw vragen uitgebreid te beantwoorden.