Vaarbewijs

Een klein vaarbewijs is vereist voor het varen met...

  1. Snelle motorboten (boten die sneller kunnen dan 20 km p/u)
  2. Pleziervaartuigen met een lengte vanaf 15 tot 25 meter
  3. Sleepboten, duwboten of sleepduwboten met een lengte van 15 tot 25 meter die uitsluitend worden gebruikt als pleziervaartuig met formele verklaring
  4. Beroepsvaartuigen met een lengte van 15 tot 20 meter.

Voorwaarden

  • Minimumleeftijd voor afgifte klein vaarbewijs is 18 jaar
  • Om een klein vaarbewijs te verkrijgen moet u voldoen aan de keuringseisen voor de binnenvaart. Als u een aanvraag indient voor uw eerste vaarbewijs dan dient u een medische gezondheidsverklaring in te vullen.

Klein vaarbewijs 1

Klein vaarbewijs 1 is vereist voor de vaart op rivieren, kanalen en meren.

Klein vaarbewijs 2

Klein vaarbewijs 2 is vereist voor de vaart op alle binnenwateren. Dus ook als je vaart op het ruimte binnenwater als; Wadden, IJsselmeer, Markermeer, Ooster- en Westerschelde.

De verschillende vaarbewijzen

Er zijn verschillende vaarbewijzen die behaald kunnen worden. Zo heb je het KVB1 vaarbewijs, zoals eerder benoemd maar ook het Gpb vaarbewijs. Hiermee mag je boten besturen met een lengte van 25 tot 40 meter.

Welk vaarbewijs je nodig hebt hangt er natuurlijk geheel vanaf welke boot je wilt gaan besturen.

Hoe haal je het vaarbewijs?

De minimale leeftijd om een boot te besturen waarvoor een vaarbewijs nodig is, ligt op 18 jaar. Je examen moet je behalen bij het CBR. Je volgt eerst een theoriecursus. Deze bestaat uit twee dagdelen. Daarna leg je het theorie-examen af bij het CBR. Ben je geslaagd? Dan is het theorie-examen 1,5 jaar geldig. Al meer dan duizenden deelnemers gingen je voor! Bekijk de beschikbaarheid in onze agenda en claim jouw plek. 

Plan een examen in!

Hoe ziet de cursus eruit?

Om vaarbewijs 1 te bemachtigen moet je onder meer over kennis beschikken van het weer, de betonning, de werking van het roer en de schroef en uiteraard de reglementen. Deze kennis kun je in één cursusdag opdoen. Onze deskundige docent brengt je vanuit de lesstof en eigen ervaring volledig op de hoogte van alle informatie die je nodig hebt.
Daarnaast krijg je bruikbare en handige tips en trucs, die je in staat stellen de opgedane kennis ook in de praktijk toe te passen.

Contactformulier

Wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. Tevens staan onze medewerkers altijd voor je klaar om onder het genot van een bakje koffie jouw vragen uitgebreid te beantwoorden.