Rijbewijs motor (A)
Het rijbewijs motor (A) bestaat uit 3 onderdelen:
1. Theorie
2. VB: voertuigbeheersing (20 minuten)
3. VD: verkeersdeelneming (55 minuten) Je volgt eerst een theorie-opleiding. Deze bestaat uit twee dagdelen. Daarna leg je het theorie-examen af bij het CBR. De positieve theorie-uitslag is 1,5 jaar geldig.

Wij plannen vervolgens alvast het VB-examen voertuigbeheersing voor je in. Maar eerst ga je praktijklessen bij ons volgen die helemaal worden afgestemd op een voor jou prettige manier van leren.

Examen voertuigbeheersing (VB)
Hierbij behoor je zeven bijzondere verrichtingen uit te kunnen voeren. Vijf daarvan moeten minimaal voldoende zijn. Dit examen duurt ongeveer 20 minuten. Bij een positieve uitslag voertuigbeheersing kunnen wij het VD-examen verkeersdeelneming voor je inplannen.

Examen verkeersdeelneming (VD)
Verkeersdeelneming bestaat uit het rijden van een praktijkrit. Dit doe je binnen de bebouwde kom, daarbuiten en ook een stuk snelweg. Deze rit duurt ongeveer 55 minuten. Hierna krijg je direct te horen of je geslaagd bent. De volgende werkdag kun je dan je rijbewijs aanvragen bij het gemeentehuis. Na maximaal vijf werkdagen ligt dit voor jou gereed.

Code 80 op het A-rijbewijs
De leeftijd om examen te doen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als je het A-rijbewijs rechtstreeks behaalt voor je 24e, krijg je code 80 op je rijbewijs. Met die code mag je rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). De code 80 vervalt twee jaar na het behalen van je A-rijbewijs of als je voor die tijd 24 wordt. Als je voor het behalen van je A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat je het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Volg je het getrapte traject van A2 naar A, dan heb je dus nooit te maken met code 80. Als de code vervalt, mag je ook op een zware motor (A) rijden. Je hoeft daarvoor geen extra examen meer te doen, maar als je nog geen 24 bent, moet je wel een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Doe je dat niet, dan vervalt de code 80 pas als je 24 bent.
Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen. Onze medewerkers staan altijd voor je klaar om onder het genot van een bakje koffie je vragen uitgebreid te beantwoorden. Mocht er iets niet duidelijk zijn dan horen wij het graag.

Voor deze opleiding stellen wij motorkleding, helmen, handschoenen en motorlaarzen beschikbaar. Je mag zelf bepalen hier gebruik van te maken. Mocht je gebruik maken van onze helmen dien je wegens hygiene een helmmutje te dragen, deze zijn bij de instructeur altijd op voorraad te verkrijgen (kosten € 10,-). Bij gebruik van eigen schoeisel moeten je enkels bedekt zijn (hoge schoenen of laarzen).